16.5 harjoituspäivän rakenne ja stimmaus

Helsinki, Kaapelitehdas

Janina Rajakangas: Tanssijat ovat saaneet ennen harjoitusten alkua infokirjeen, jossa on käyty läpi työryhmän rakenne - kuka tekee mitä ja kehen olla yhteydessä missäkin asiassa, harjoitustilat ja niiden varustelu (onko jääkaappia, mikroa jne) ja harjoituspäivän kulku. Tanssijoiden päivittäinen aikataulu on Google Drivessä ja se muokkaantuu tarvittaessa. Muokkauksista ilmoitetaan sähköpostilla. 

Tanssijoiden tukihenkilö Jasmiina Sipilä fasilitoi alkupiirejä, purkuja, yksilökeskusteluja sekä joitakin rentoutus- ja palautumisharjoituksia. Jasmiina on paikalla silloin kun hänen nimi on aikataulussa, sekä sovittaessa yksilökeskusteluissa.

Tanssijat tiedottavat hänelle asioista, jotka vaikuttavat harjoituksiin saapumiseen esim. Lääkäriaika, sairastuminen, myöhästyminen, kysymykset annetuista infoista, infojen tarkistaminen jne. Jokainen myös käy yksilökeskustelun hänen kanssaan. Asioista, jotka vaikuttavat omaan työskentelyyn tai mahdollistavat työskentelyä. Tällaisia asioita voi olla mm. työskentelyn tai teoksen sisältöjen herättämät ajatukset tai kysymykset. Oma jaksaminen. Prosessin kulku. Omat tuen tarpeet ja niihin ratkaisujen miettiminen yhdessä. Äkillisissä tilanteissa Jasmiinalle voi aina soittaa ja hän soittaa takaisin heti kun pystyy. 

Ensimmäisenä yhteisenä päivänä Jasmiina moderoi tutustumiskeskustelua. Ryhmä on valtava ja moninainen. Jokainen ryhmän tekemä harjoitus koskettaa lämmittelystä koreografisiin tehtäviin sen vallatessa harjoitussalin tilaa. 


HARJOITUSPÄIVÄN RAKENNE (sama kaikkina touko-kesäkuun 10-17 päivinä poissulkien valokuvauspäivän 17.5.)

10:00 Tee mitä tarvitset, tilan jakaminen yhdessä (Janina vetää)

10:15 CHECK-IN Alkupiiri (Janina/Jasmiina)

10:45 Lämppä: Janina/kohti yhteistä jaettua praktiikkaa

11:10 Tauko

11:15 Harjoitukset

12:30 LOUNAS

13:30 Harjoitukset

15:00 Tauko

15:15 Harjoitukset

17:00 Päivä on ohi

Stimmaus Broadwayllä

Puhumme stimmauksesta ja työryhmän jäsenet, jotka stimmaavat opettavat muille käyttämiään stimmejä. Mietin, josko tämän usein piilossa tehdyn stimulaation voisi tehdä Broadwayllä musikaalin omaisesti. Ajatuksena piilosta valokeilaan. 

Kokeilemme pukuja ensi kertaa, valkoiset vekkihameet ja hopeiset jumppapuvut kutittavat kainalokarvojen ja hien seassa. Tanssijoita on infottu puvuista etukäteen, joka tekee univormuun pukeutumisesta helpompaa.

Fri Nilas Lindell: Stimmaus (eng. self.stimulation, stimming) on on tapa säädellä hermostoa. Se joko aktivoi tai rauhoittaa hermostoa. Neuroepätyypilliset (ja muutkin) käyttävät usein stimmausta sekä alavireys- että ylävireystilassa. Näin pystyy käsittelemään esimerkiksi aistikuormitusta tai stressaavaa tilannetta. 

Kuusi työryhmästä halusivat jakaa miten stimmaavat. Muodostimme pisteitä, missä jokaisessa pisteessä oli yksi joka stimmaa. Hän päätti joku liikkellinen tapa millä hän stimmata ja jakoi muille. Oli kuin stimmaus-kiertoharjoitus. Jokainen vieraili jokaisessa pisteessä ja oppi näin kuusi eri tapa stimmata. Sitten tanssijat muodostivat uusia pieniryhmiä ja yhdistivät stimmausliikkeet liikesarjaksi. Syntyi stimmaustanssi. Syntyi stimmaus broadway. Se mitä on harjaantunut pieneksi huomaamattomaksi stimmausliikkeeksi, nostettiin jalustalle ja spottivalolle. Oli koskettavaa katsoa miten jotain, mitä välillä aiheuttaa itselleni häpeä, näyttikin hienolta kun stimmaus olikin hyvin näkyvä ja täytti tanssisalin energialla ja ilolla. 

Previous
Previous

22.5 ja 24.5 Alkupiiri

Next
Next

4.4 ja 7.4 Northern Sustainable Futures residenssi